Dominiek van Vliet

Tschumipaviljoen

Na een analyse van het Hereplein en het Tschumipaviljoen gedaan te hebben viel op dat de bewegende omgeving van het Hereplein erg contrasterend is met de uitstraling van het Tschumipaviljoen. Het Tschumipaviljoen valt nauwelijks op in de drukke omgeving. Het Tschumipaviljoen moet samen gaan werken met de beweging van het Hereplein en zo moet het een aantrekkelijke doorgang worden naar het centrum van Groningen.

Overdag is de beleving rond het Tschumipaviljoen erg hectisch. Overal is er leven en beweging. ‘s Avonds is het er erg rustig. het Hereplein is dan een erg donkere plek. Hierdoor valt het Tschumipaviljoen helemaal niet op. De beleving overdag is dus anders dan ‘s avonds.

Overdag wordt het Tschumipaviljoen gezien als een grote vitrinekast. De Paper collectie van Studio Job staat in het paviljoen tentoongesteld. Het Tschumipaviljoen wordt een rust moment in de drukke omgeving van het Hereplein. Maar ‘s avonds krijgt het Tschumipaviljoen een levendig karakter. De Paper collectie zal tot leven komen door onverwachte projecties. Het zal voorbijgangers verrassen en amuseren. Zo krijgt ook ‘s avonds het Hereplein en het Tschumipaviljoen een levendig karakter.

 

Project Details

In 1990 is in het kader van de manifestatie "What a Wonderful World" het door Bernard Tschumi ontworpen paviljoen op het Hereplein in Groningen gebouwd. De opdracht was bedenk en ontwerp een nieuwe tentoonstelling die plaats vind in het Tschumipaviljoen. Deze opdracht is in samenwerking gemaakt met Angela van de Pijpekamp.